Tämän herkullisen pääsiäisen juhlapaistin reseptin on suunnitellut keittiömestari Ilkka Arvola.
Putkisalon juhlapaisti
2 kpl kulmapaisteja
1 kpl sipulia
20 g valkosipulia
150 g porkkanaa
50 g selleriä
2 laakerinlehteä
Kokonaisia mustapippureitä
Merisuola
Tuoretta rosmariinia ja timjamia pari oksaa molempia
2 dl kuivaa punaviiniä
1 l lihalientä
1 rkl öljyä ruskistamiseen
Ota paistit huoneen lämpöön 2 tuntia ennen kypsennystä. Pese kasvikset ja pilko noin kahden sentin paloiksi. Jos kasvisten kuoret ovat siistejä, niitä ei kannata kuoria. Valmistuksen voi tehdä suoraan kannellisessa padassa tai ruskistaa ensin pannulla ja hauduttaa sen jälkeen vuoassa kannen alla.
Ruskista paistit ja kasvikset kuumassa padassa, lisää mausteet ja suola. Suolaa voi lisätä kypsiä paisteja leikatessa, joten kevyt perussuola riittää alkuvaiheessa. Lisää viini ja lihaliemi siten että paistit peittyvät kokonaan nesteeseen. Astiaksi kannattaa valita sopivan kapea, korkeareunainen ja kannellinen pata tai vuoka. Hauduta uunissa kannen alla n. 120c +-4tuntia, kunnes liha on mureaa.
Siivilöi haudutusliemi ja keitä kasaan kunnes jäljellä puolet. Leikkaa liha mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi, lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoile kastikkeen ja lisukkeiden kanssa.
Maa-artisokka pyree
500 g maa-artisokkaa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
100 g voita
Merisuolaa
Pese artisokat huolella ja kuori tarvittaessa. Kypsennä sipulit (kuorineen, pistele veitsellä reikiä jottei räjähdä) ja artisokat samassa uunissa paistien kanssa kunnes ne ovat pehmeitä. Soseuta artisokat ja sipulien sisus blenderissä/sauvasekoittimella voin ja suolan kanssa.
Juurekset
4 kpl porkkanaa
2 kpl palsternakkaa
2 kpl punajuurta
3 rkl oliiviöljyä
Merisuolaa
Pese juurekset ja leikkaa reiluiksi lohkoiksi. Mausta oliiviöljyllä ja suolalla. Kypsennä uunissa muiden kanssa.
Tilaa lihat täältä.