Jäätelöä on valmistettu käsin 1700-luvun alkupuolelta saakka. Ensimmäisen teollisen jäätelökoneen keksi Nancy Johnson USA:ssa 1840-luvulla. Tätä ennen ja pitkään myös tämän keksinnön jälkeen jäätelö valmistettiin kotona esim. oheisella Sampo-merkkisellä jäätelöntekokoneella.
- Ennen jäätelökoneen käyttöä on levyastia, vatkaaja ja kansi perinpohjaisesti puhdistettava.
- Sitten keitetään paksu vaniljakastike.
- Jäätelökoneen metalliastia sijoitetaan pienen puuastian sisälle ja väliin jäävä rako täytetään murskatulla jäällä ja karkealla suolalla kerroksittain, kolme osaa jäätä ja yksi osa suolaa.
- Vaniljakastike kaadetaan metalliastiaan, joka suljetaan tiiviisti.
- Sitten pyöritetään kammesta rauhallisesti, kunnes seos jäähtyy ja sakenee. Pyörittämistä joutuu tekemään taukoamatta noin 15 minuuttia, kunnes seos sakenee.
- Sitä myöten, kun jää sulaa, lasketaan vesi pois ja lisätään suolaa ja jäitä.
- Näin saadaan noin yksi litra vaniljajäätelöä.
Vaniljakastikkeen ohje:
- 1 litra kermaa
- 1 kpl vaniljatanko
- 6 kpl munankeltuaista
- 125 gr sokeria
Vaniljatanko keitetään kermassa ja kerma kaadetaan kuumana sokerin kanssa vatkattujen munankeltuaisten joukkoon. Seos vispilöidään ja kaadetaan takaisin kasariin. Vispilöimistä jatketaan tulella, kunnes seos sakoaa. Seosta vispilöidään maljassa, kunnes se jäähtyy. Vaniljatanko otetaan pois ja jäätelö jäähdytetään ohjeen mukaan.
Putkisalossa jäähdyttäminen tehtiin jääkellarissa ja kesti n. 2 tuntia. Talon tyttärien tehtävä oli vatkata jäätelö valmiiksi ja koko ajan piti varoa, että suolavesi ei sekoitu jäätelöön.
NÄIN SAATIIN NOIN YKSI LITRA VANILJAJÄÄTELÖÄ.