Puu oli yleinen materiaalia valmistettaessa erilaisia kotitalouden tarve-esineitä ennen muovin keksimistä ja lasin sekä posliinin käytön yleistymistä. Lais- ja posliiniastiat olivat kauan kalliita ja siten ylellisyystavaroita. Puu oli edullinen materiaali ja siitä valmistettiin mm. ruokalautaset, lusikat, erilaiset kauhat, leikkuulaudat, hakkurilaatikot, juomamukit, vadit, vispilät, kaulimet, erilaiset saavit leipomiseen, ruuanvalmistukseen, ruokatarvikkeiden säilyttämiseen, veden kantamiseen, pyykinpesuun jne.

Leili eli putina

Leili on useimmiten puusta tai nahasta valmistettu nesteiden säilytys- ja kantoastia, jolla on voitu kuljettaa mm. vettä tai viinaa pitkiäkin matkoja. Viinaputinassa säilyttiin ja kuljetettiin viinaa. Leilissä on yleensä nahkainen hihna kantamista varten. Leiliä on käytetty jo muinoin ennen juomapullon keksimistä.

Hyllyllä oleva leili on valmistettu siinä olevan vuosilukumerkinnän perusteella vuonna 1867, jolloin Putkisalon isäntänä oli kruununnimismies Henrik Ungern, Ukko Unkeri, kuten rantasalmelaiset häntä nimittivät.