Talkooperinne on tunnettu koko Suomessa. Jos talon oma työvoima ei riittänyt tekemään vaadittuja töitä, kutsuttiin avuksi naapureita ja sukulaisia. Talkoilla on Suomessa pitkä perinne ja talkoista lienee tunnetuin heinäntekotalkoot.
Talkoo – nimitys on vanha balttilainen lainasana. Vapaaehtoisella työavulla oli monia muotoja eikä siitä vaadittu maksua tai korvausta. Toisaalta apu oli vastavuoroista.
Talkoot ulottuivat kaikille elämänaloille. Talkoilla tehtiin maataloustöitä kuten sadonkorjuuta, heinäntekoa, perunannostoa ja lannanajoa, mutta myös rakennustöitä, kuten hirrenajoa, seinien pystyttämistä ja katontekoa. Talkoilla ajettiin myös polttopuita, käsiteltiin pellavaa ja laskettiin veneitä vesille.
Kun työ oli tehty, oli tärkeää juhlia ja virkistää mieltä. Talkoisiin kuului runsas kestitys ja myös talkootanssit ja kuten isännän tarjoama viinaryyppy ja emännän tarjoama kahvi. Kitsasteleva talkootalo sai saiturin leiman ja siltä onni katosi.
Heinätalkoiden kahvit Putkisalon kartanolla 1900 – luvun alkupuolella, jolloin isoimmalla kahvipannulla vietiin kahvia pullan kera talkooväelle.