Kupari, jonka vanha suomalainen nimi on vaski ja jonka kemiallinen merkki on Cu, on jalometalli. Suurina pitoisuuksina kupari on ihmiselle vaarallinen, mutta pienessä määrin välttämätön hivenaine. Suositeltava päiväannos on yksi milligramma.
Ensimmäiset merkit kuparin käytöstä ovat Lähi-Idästä ajalta 6.000 eaa, siis 8.000 vuotta sitten. Jo 5.000 vuotta sitten keksittiin vahvistaa kuparia lisäämällä siihen kolmannes tinaa. Tämä metalliseos, lejeerinki, on puhdasta kuparia paljon vahvempaa ja sitä kutsutaan pronssiksi. Kun kupariin lisätään sinkkiä, saadaan messinkiä. Kuparilla on erinomainen sähkön- tai lämmönjohtavuus, siksi nykyisin kuparin tärkein käyttäjä on elektroniikkateollisuus.
Kuparista valmistettiin kotitalouden käyttöön erilaisia astioita. Oli kahvipannuja, kattiloita, kakkuvuokia sekä erilaisia astioita ruuan valmistukseen. Kotitalouden kupariastiat on tinattava säännöllisesti, koska kupari on myrkyllistä ja sitä liukenee muutoin liikaa ruoka-aineisiin.
Hyllyllä on useita Putkisalon kartanossa käytössä olleita kuparisia vuokia, kattiloita ja pannuja, mm. iso pyöreä hillopannu.